U toku je priprema prvog projektnog dokumenta pod nazivom Koncept Procjene stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima Bosne i Hercegovine

Nakon što je 17.10.2019 je uspješno održana Prva radionica interesnih strana projekta „Procjena stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima u Bosni i Hercegovini“ u toku je analiza diskusija vođenih u tri radne grupe  i  identifikacija glavnih pitanja Procjene.

Na osnovu analiziranog materijala, tokom narednog mjeseca će biti pripremljen dokument kojim će se definisati koncept Procjene. Dokument će predložiti sadržaj šest poglavlja Procjene, uključujući  ekonomske i neekonomske vijednosti prirode Bosne i Hercegovine, stanje prirode i ekosistemskih usluga, direktne i indirektne pritiske na prirodu i prirodne resurse, buduće trendove stanja prirode u različitim scenarijima upravljanja, te opcije upravljanja prirodom i prirodnim resursima.

Po izradi nacrta,  dokument Koncept Procjene će biti dostupan za komentare svim interesnim stranama.  Nacrt će biti revidiran kroz analizu i uvažavanje relevantnih komentara interesnih strana,  čime će biti pripremljena finalna verzija dokumenta Koncept Procjene stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima u Bosni i Hercegovini.

Finalnu verziju dokumenta će razmotriti Projektni odbor, nakon čega će biti otvoren poziv naučnicima, stručnjacima i praktičarima da se priključe autorskom timu Procjene.